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Complementary information request (CIR) on the holistic impact assessment of the Solvency II review  

 

Questions & Answers as of 09.09.2020 

 

No Date of 

publication 

Reference 

(file name, 

paragraph/tab) 

Question Answer 

 

1.  16/07/2020 Technical 

specification, par 

82 

Technical specification can be understood in a way that all 

insurers applying the standard formula have to calculate 

the liquidity buffer. However, it seems like that the results 

would only make sense for insurers applying long term 

measures. Is the calculation mandatory for everyone, or 

only given that long term measures are applied? 

 

The application of LTE is independent 

from the application of LTG measures 

(such as VA or MA). Undertakings with 

non-life (re)insurance liabilities should 

calculate the liquidity buffer for the 

purpose of the CIR, even where the 

undertaking fails to meet the required 

thresholds for the use of LTE, does fail 

other requirements to apply LTE or does 

not intend to allocate any equity to the 

LTE category. This information will be 

used by EIOPA to calibrate the LTE 

requirements when finalizing its Advice 

on the 2020 Review 

2.  22/07/2020 Reporting 

template, 

“Participant 

information” tab 

 

The participation tab requires to provide information on 

written premiums as per 30.06.2020. Is it intended to 

provide information for a 12 month period (01.07.2019 to 

30.06.2020) or should information on the first half of 

2020 be provided? 

Please provide the written premiums for 

the first half of 2020 in line with QRT 

S.05.01 for quarter Q2. 

 



 

2 
 

3.  22/07/2020 Reporting 

template, 

“Volatility 

adjustment” tab 

Do undertakings need to incorporate the market value 

and spread sensitivity of the unit-linked assets in the 

calculation of application ratio 4 if these assets back unit-

linked liabilities that are valued as a whole? 

No, the market value and spread 

sensitivity of assets that back unit- and 

index-linked liabilities that are valued as 

a whole do not need to be incorporated 

in the calculation of application ratio 4. 

See page 7, par. 34 of the technical 

specifications: 

“Note that the fixed income investments 

of the unit- and index-linked should be 

included in the calculation of the 

application ratio 4. This also holds for 

supranational bonds. But business 

valued as a whole is excluded, from the 

calculation.” 

4.  22/07/2020 Technical 

specification, 

general approach 

The technical specifications do not explicitly state how to 

handle particpations in insurance undertakings in the 

calculation of the solvency position under the scenarios. 

But especially for insurance companies at the top of a 

group or a subgroup the impact could be material. 

 

Do you expect a full re-valuation of participations? 

A full re-valuation of participation was 

considered to be too burdensome as it 

could force the implicit participation to 

the CIR for more companies that 

explicitly selected in the sample. The 

practice of participants in the HIA was 

not uniform and this will be respected in 

the evaluation. 

 

Participants are asked to follow the 

same approach as used for the HIA and 

provide relevant information on the 

approach to the NCA together with their 

submission. This would also concern for 

example the tax treatment. 

5.  29/07/2020 Technical 

specification, 

paragraph 19 

The reference date for the calculation of the scenarios is 

30 June 2020. However, some undertakings do not carry 

out a full recalculation of the SCR on quarterly basis (S.25 

is not a regulatory quarterly reporting requirement for all 

No, they can’t. Taking into account the 

objectives of this complementary 

information request, a recalculation (or 

at least an estimation) of the SCR at 

reference date 30 June is expected. 
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firms). Can those undertakings use December 2019 SCR 

data? 

 

 

Please note that according to EIOPA 

Statement on Solvency II supervisory 

reporting in the context of COVID-19 

published on 27th July 2020 “insurance 

and reinsurance undertakings are 

expected to report in the Solvency II 

solo quarterly Own Funds template 

(S.23.01) with a reference date 

between 30 June and 31 December 

2020, a calculation (if it is available as 

of reference date) or at least an 

estimation of the Solvency Capital 

Requirement at the end of each quarter 

reference date instead of the last 

calculated one as indicated in the 

Instructions of the Implementing 

Technical Standards”. (See 

https://www.eiopa.europa.eu/content/ei

opa-statement-solvency-ii-supervisory-

reporting-context-covid-19-0_en). 

It is assumed that for this purpose 

figures or at least estimates are 

available also on the level of S.25, 

respecting materiality considerations of 

course. 

6.  31.07.2020 Technical 

Specification, 

section “7.4. 

Lapse risk 

information” 

How should reinsurance business be treated in the 

request on lapse risk (section 7.4 of the technical 

specification). 

This part of the data request applies 

only to the direct business of the 

participants. 

7.  13.08.2020 Reporting 

template, “Lapse 

What figures should be reported regarding the volume 

measure in the tab "Lapse risk information"?  

The objective of the lapse risk 

information request is to capture the 

experienced lapses during the 

https://www.eiopa.europa.eu/content/eiopa-statement-solvency-ii-supervisory-reporting-context-covid-19-0_en
https://www.eiopa.europa.eu/content/eiopa-statement-solvency-ii-supervisory-reporting-context-covid-19-0_en
https://www.eiopa.europa.eu/content/eiopa-statement-solvency-ii-supervisory-reporting-context-covid-19-0_en
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risk information” 

tab 

a) numbers that represent the experienced lapses 

during the period?  

b) numbers that represent the persisted risk (lapse) 

at the end of a period? 

considered periods. Thus it is a). Please 

enter the surrender strain for the 

policies subject to lapse in the given 

period. Or, as fallback approach the 

sum insured for the lapsed policies. 

8.  20.08.2020 Reporting 

template, “SF 

only – Equity risk” 

tab 

Validation check in cells H40, I40 and JK40 in tab " SF 

only – Equity risk" refer respectively to cells G20, G26 and 

G14 in tab "Technical Provisions". Shouldn’t they refer to 

cells I20, I26 and I14? 

Yes, the validations in cells H40, I40 

and JK40 should have referred to 

column I of the “Technical provisions” 

tab (i.e. scenario 1) and not to the base 

case figures in column G of that tab. 

Please disregard these validations. 

9.  20.08.2020 Reporting 

template, 

“Solvency 

position” tab 

The validation rules in row 35 deduct reinsurance 

recoverables but the technical specification and the 

template request that technical provisions are reported 

gross of reinsurance in row 12. Are the validation rules 

correct? 

No, the validation in row 35 should have 

not deducted reinsurance recoverables. 

Technical provisions should be reported 

gross of reinsurance, as specified in the 

technical specification and the template. 

Please disregard these validations. 

10. 20.08.2020 Technical 

specification, 

section 5.1.2  

How should undertakings calculate the VA (in particular, 

application ratio 4) in case they have assets in a different 

currency than the currencies of their liabilities? 

For the purpose of the VA calculation, 

undertakings should only consider the 

relevant currencies of their liabilities 

(and the assets in those currencies).  

11. 27.08.2020 Reporting 

template, “Lapse 

risk information” 

tab 

Should traditional life contracts with no surrender value, 

e.g. credit life contracts, be reported as having a 100% 

surrender penalty? 

No, undertakings are requested to 

report observed lapse rates. 

Consequently, those contracts, which 

are not lapsable, should not be reported 

at all in the template. 

12. 27.08.2020 Reporting 

template, 

“Volatility 

Adjustment” tab, 

TechSpec par. 35 

and par. 43 

We appreciate that the CIR technical specifications iin 

paragraphs 35 and 43 open the path to take over the 

values for the application ratios AR 4 and AR 5 from the 

HIA and safe the effort for the recalculation of the PVBPs 

and the decomposition of the BE. 

But the technical specifications stay silent regarding the 

questions which values to provide in lines 21, 22, 26, 27 

and 28. Taking over the values from HIA would lead to 

In case you use AR 4 from your HIA 

submission, please leave the cells in 

lines 21 (PVBP of MV(FI)) and 22 (PVBP 

of BE) empty. 

In case you use AR 5 from your HIA 

submission, please leave the cells in 

lines 26-28 (buckets for best estimate 

of liabilities) empty. 
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inconsistencies with the absolute amounts for MV(FI) and 

BE per Q2 2020. 

But it is important that you fill all other 

cells, especially lines 11 (MV(FI)) and 

12 (Best Estimate – BE). 

 

Please also use the commenting cells in 

column K, especially in lines 52, 53 and 

57, 58. 

 

13. 27.08.2020 Reporting 

template, “SF 

only-Pandemic 

risk” 

The requested data about the number and claims paid 

caused by Covid-19 are for those people suffering from 

covid-19? 

Claims for Corona virus tests to all patients with a 

scheduled surgery, procedure or hospital admission 

should be included in this information? 

The column ‘Hospitalisation’ should 

indeed only be for people directly 

suffering from Covid-19 symptoms. 

 

Claims for Covid-19 tests to all patients 

with a scheduled surgery, procedure or 

hospital admission should be included in 

the next column entitled ‘Consultation 

with a medical practitioner (including 

tests on Corona virus infections of 

ambulant patients)’. 

14. 27.08.2020 Reporting 

template, “Lapse 

risk information” 

tab 

Lapse rates for business with disincentive to lapse should 

be presented by the type of disincentive. 

However, how should we treat the case of a product 

having two disincentives at the same time? For example, 

how to present lapse rates for a product which has tax 

disincentive (for the first 6 years) and surrender penalty 

disincentive (for the first 3 years)?  

 

Is there any additional guidance (except from the 

Technical Specification document) for the completion of 

lapse rate information? 

No, par. 118 of the  technical 

specification should be follow. i.e. “In 

case of liabilities subject to different 

types of disincentive, participants 

should report under the type which is 

the most relevant”. 
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15. 09.09.2020 Technical 

specifications, 

para 50 

Para 50 requires the impact of the risks on the best 

estimate to be lower than 5%. Can you confirm that this 

relates to the absolute change or is only an increase in 

best estimate relevant? 

Indeed, the requirement in para 50 

stipulates that the absolute change 

should be lower than 5%. 

 


